Jakie jest jedzenie w Chorwacji?
Jedzenie w Chorwacji jest bardzo zróżnicowane, a kuchnia tego kraju może urzekać wyjątkowym połączeniem wpływów bałkańskich, włoskich, a nawet tureckich czy węgierskich. Dlatego dla wielu osób podróżujących do tego kraju wyjazd jest szansą na poszerzenie kulinarnych horyzontów i doświadczenie prawdziwej uczty.
W Chorwacji możesz się spodziewać m.in.:
- dużej ilości dań ze świeżymi rybami i owocami morze, ale również potraw mięsnych, w tym z grilla;
- charakterystycznych sosów z ajwarem na czele – powstaje on na bazie papryki i bakłażanów;
- częstej obecności oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół, które wprowadzają do kuchni klimat śródziemnomorski;
- pysznych trunków – przede wszystkim win z Istrii czy Dalmacji.
Podczas pobytu w tym kraju zdecydowanie warto skosztować np. czarnego risotto z kałamarnicy, „peki”, czyli mięsa lub ryby pieczonego pod przykryciem, cevapcici, zupy manestra czy kultowej szopskiej sałaty. To chorwackie jedzenie, które pozostawi po sobie wiele pozytywnych wrażeń.
Ta duża różnorodność nie oznacza jednak, że nie możesz zabrać do Chorwacji jedzenia z Polski.
Czy do Chorwacji można zabrać jedzenie z Polski?
Tak, przewóz jedzenia z Chorwacji do Polski nie stwarza większych problemów. Pamiętaj jednak, że istnieją pewne ograniczenia co do ilości towarów. Przepisy unijne wskazują, że z kraju do kraju, bez uiszczenia cła i dopełniania dodatkowych formalności, można przewieźć produkty przeznaczone do spożycia własnego. Wskazuje się, że górny limit ich wartości to 300 euro na osobę.
Jak to wygląda w praktyce? O ile nie wieziesz samochodem całych palet serów, wędlin czy innych produktów – nikt nie powinien stwarzać żadnych problemów.
Ważne! Jeżeli lecisz samolotem, przewożone jedzenie lepiej umieścić w bagażu rejestrowanym – pod warunkiem, że nie jest ono podatne na uszkodzenie. Na większości lotnisk w Polsce nadal obowiązują limity odnośnie do maksymalnej pojemności płynów w bagażu podręcznych.
Dlaczego warto zabrać jedzenie do Chorwacji?
W Chorwacji dostęp do jedzenia nie jest w żaden sposób ograniczony, a sklepy czy restauracje są łatwo dostępne. W niektórych sytuacjach warto lub trzeba mieć jednak swoje jedzenie.
Specjalne wymogi żywieniowe
Zmagasz się z celiakią, nietolerancją laktozy lub masz inne specyficzne potrzeby żywieniowe? Poza Polską może Ci być trudniej kontrolować skład spożywanych posiłków. Dlatego jedzenie zabrane z kraju może być najlepszym sposobem na utrzymanie restrykcyjnej diety.
| Ważne! Zmiana jadłospisu na ten chorwacki może spowodować problemy żołądkowe – np. wynikające z innej flory bakteryjnej na miejscu. Dlatego warto się zabezpieczyć na wypadek zatrucia pokarmowego. Przydatne będzie odpowiednie ubezpieczenie podróżne, które pokryje koszty ewentualnej wizyty u lekarza czy zakupu leków. |
Wyjazd na wakacje z dziećmi
Jeżeli wybierasz się do Chorwacji z młodszym dzieckiem, możesz chcieć mieć pod ręką zestaw ulubionych kaszek, mleko modyfikowane czy zaufane zupki. Takie sprawdzone produkty mogą ułatwić karmienie, a poza tym dają pewność, że na miejscu maluch będzie miał co jeść.
Czasami jedzenie do Chorwacji warto zabrać też przy podróży ze starszą pociechą – zwłaszcza jeżeli dziecko niechętnie podchodzi do zmian w jadłospisie i może źle zareagować na odmienne menu w tym bałkańskim kraju.
Oszczędności finansowe
O ile jeszcze jakiś czas temu Chorwacja była uznawana za dość tani kraj na wakacje, o tyle obecnie, zwłaszcza po wprowadzeniu euro – ceny często są znacznie wyższe niż w Polsce. A skoro tak, nawet standardowe zakupy w supermarkecie mogą „uderzyć po kieszeni” – zwłaszcza, gdy do koszyka trafią wędliny, konserwy czy… napoje. Przykładowo 1,5-litrowa butelka wody może kosztować nawet 1,5 euro, czyli ok. 6 zł, a coca-cola – 12 zł za 2 litry.
Zabranie ze sobą jedzenia z Polski pomoże uniknąć tego problemu – szczególnie jeżeli wybierasz się do Chorwacji samochodem, a nocleg planujesz na kempingu czy w apartamencie z aneksem kuchennym. Samodzielne gotowanie może obniżyć koszty wyjazdu nawet o kilkanaście-kilkadziesiąt procent!
To warto zabrać do Chorwacji do jedzenia – lista
Jeżeli planujesz przywieźć ze sobą jedzenie z Polski, pamiętaj przede wszystkim, aby:
- wybierać produkty, które mają długą trwałość i nie wymagają specjalnych warunków przechowywania – wrzucenie do bagażu jogurtów, serów czy świeżego mięsa skończy się zmarnowaniem zapasów;
- kupować żywność, która jest bezpiecznie zapakowana – tak, aby nie uległa uszkodzeniu przy przewozie samochodem czy przelocie;
- dobrać jedzenie do planowanego sposobu przyrządzania – inne warunki będziesz mieć, np. nocując pod namiotem czy na kampingu, a inne w apartamencie wakacyjnym czy hotelu.
Co może się znaleźć na liście jedzenia do zabrania do Chorwacji?
Dania gotowe i przekąski
Na kampingach czy przy częstej zmianie „miejscówek” najprostsze rozwiązania są najbardziej praktyczne. Dlatego listę jedzenia do zabrania do Chorwacji rozpoczynają dania instant. Zabierz ze sobą np.:
- tzw. zupki chińskie;
- saszetki typu „gorący kubek”;
- desery na słodko w proszku – zwłaszcza, jeżeli w podróży towarzyszą Ci dzieci;
- ciasteczka, krakersy czy orzeszki – niewielkie, ale idealne np. w trakcie zwiedzania czy jako szybka przekąska w podróży;
- batoniki zbożowe – zwłaszcza te niepokryte czekoladą, które mogą stanowić źródło szybkiej energii.
Przydać się mogą także konserwy – np. mięsne czy rybne, w zależności od preferencji. Są łatwe do przewiezienia i świetnie sprawdzą się np. do przygotowania śniadania czy kolacji.
Produkty suszone
Wyroby suszone są stosunkowo lekkie, łatwe do przewiezienia, a jednocześnie mają długi termin ważności. Nie zepsują się, nawet pozostawione na jakiś czas (np. na kilka dni) w plecaku. Dlatego do bagażu warto wrzucić np.:
- suszone i podwędzane wędliny (np. kabanosy) – w próżniowo zamkniętych opakowaniach
- suszone owoce – np. daktyle.
Woda i inne napoje
W sklepach cena wody jest dość wysoka. Dlatego, jeżeli wybierasz się w podróż samochodem, warto rozważyć wrzucenie do bagażnika kilku zgrzewek mineralnej. Jeżeli uczestnicy wyjazdu są również fanami innych napojów (np. określonych soków), nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zabrać.
Dobrym pomysłem może być też spakowanie na wyjazd:
- torebek herbaty ekspresowej – do zaparzenia na ciepło i na zimno;
- kawy rozpuszczalnej – w słoiku czy w jednorazowych saszetkach.
Jakiego jedzenia nie warto zabierać do Chorwacji?
W Chorwacji tańsze niż w Polsce mogą być przede wszystkim owoce sezonowe – np. winogrona czy cytrusy. Niedrogie są także figi (w tym suszone) czy lokalne wina. Dlatego w takie produkty można się spokojnie zaopatrzyć na miejscu. Nie ma też sensu wozić do Chorwacji pieczywa – lepiej wybrać się po nie do lokalnej piekarni. Cena nie będzie wygórowana.




