Co przywieźć z Chorwacji – wyroby spożywcze
Należysz do grona foodies? A może chcesz przywieźć do Polski chorwackie smaki – dla siebie lub bliskich? To bardzo dobry pomysł! Zwłaszcza że tutejsza kuchnia słynie z wielu specjałów. Oto te, które będą stanowić najlepszą pamiątkę z podróży.
Wino chorwackie
W Chorwacji rośnie wiele wyjątkowych szczepów winogron.. Czym się wyróżniają? To zależy od regionu i specyfiki jego mikroklimatu oraz tzw. terroir (splotu warunków geologicznych i klimatycznych na danym obszarze).
Północ Chorwacji specjalizuje się przede wszystkim w białych odmianach wina. I tak:
- ze Slawonii warto przywieźć trunki ze szczepu Graševina, o wyraźnej kwasowości i świeżym bukiecie aromatów, z nutami zielonych jabłek, cytrusów czy kwiatów polnych; to lekkie, ale zarazem wyraziste wina;
- z Istrii pochodzi słynna Malvazija Istarska – to wino pełne nut kwiatowych oraz owocowych, o pełniejszym, dobrze zbalansowanym smaku;
- z Dalmacji warto przywieźć wino Pošip – z nutami tropikalnymi i mineralnymi, o pełniejszym bukiecie i nieco cięższe (jak na białe wino).
Im dalej na południe, tym więcej ciekawych czerwonych win. Do najlepiej znanych należą:
- wyrazisty Teran z Istrii; intensywne i owocowe;
- Babić z Dalmacji – z charakterystycznymi nutami wiśni oraz śliwek;
- Frankovka – od lekkiego do średniego, z wyczuwalnym aromatem czereśni;
- Plavac oraz Zlahtina z wyspy Krk, o bardziej skoncentrowanym aromacie.
Uwaga! W Chorwacji wino często dzieli się na 3 kategorie: stolno (stołowe, najtańsze, odpowiednie do codziennych posiłków), kvalitetno („jakościowe”, ze średniej półki cenowej) oraz „vrhunsko” (najwyższej jakości, a zarazem najdroższe).
Tradycyjne likiery
Myśląc o trunkach, które warto przywieźć z Chorwacji, trzeba też wspomnieć o mocniejszych alkoholach. Ten bałkański kraj słynie m.in. z takich specjałów jak:
- likiery z wiśni Maraska (maraschino) produkowane przede wszystkim w okolicach Zadaru;
- rakiji – to mocne destylaty owocowe, produkowane z winogron, śliwek oraz gruszek; dostępne na terenie całego kraju;
- travaricy – ziołowej wódki, która często jest produkowana rzemieślnicza i serwowana przez Chorwatów np. na dolegliwości żołądkowe.
Sery chorwackie
Co przywieźć z Chorwacji? Pozostając w świecie uczty dla zmysłów, nie można zapomnieć o serach. Lokalne odmiany – krowie, kozie oraz owcze – mają bardzo ciekawy smak, którym delektuje się wiele osób odwiedzających to państwo. Na szczególną uwagę zasługują:
- paški sir, czyli twardy ser owczy, z którego słynie wyspa Pag; ma intensywny i lekko pikantny smak, który trudno pomylić z jakimkolwiek innym;
- škripavac – to delikatny ser z Dalmacji, którego nazwa wzięła się od charakterystycznego „skrzypienia” pod zębami; jest łagodny i kremowy, świetnie sprawdza się jako przekąska czy przystawka;
- istarski sir – pochodzi z regionu Istria, jest twardy lub półtwardy, a wyjątkowego aromatu nabiera dzięki dojrzewaniu w beczkach z czerwonym winem (!); powstaje zarówno z mleka krowiego, jak i owczego oraz jest doprawiany lokalnymi ziołami, a nawet truglami.
Miód chorwacki
Miód to dobry wybór, zwłaszcza jeżeli jedziesz z Chorwacji samochodem i nie masz dogodnych warunków do przechowania serów. Bałkany słyną z tego „płynnego złota”! Tutejszy miód powstaje często z kwiatów roślin charakterystycznych dla tego obszaru i wyróżnia się zupełnie innym smakiem niż ten znany z Polski. Zwróć uwagę np. na:
- miód lawendowy – delikatny, ale zarazem aromatyczny, z lekko ziołową nutą;
- miód mandarynkowy – o orzeźwiającym, lekko kwaskowym smaku;
- miód cząbrowy – ma ciemnobrązowy kolor i wyraźnie ziołowy zapach, a jego smak jest wyrazisty i ma mocną, pieprzową nutę; przez Chorwatów jest często ceniony w tradycyjnej medycynie.
W Chorwacji znajdziesz także klasyczne miody – np. lipowy czy akacjowy, ale również kasztanowy, spadziowy czy malinowy. Są sprzedawane zarówno w dużych słojach, jak i mniejszych opakowaniach – idealnych np. na prezent dla najbliższych.
Oliwa z oliwek
To kolejne „płynne złoto”, które może być odpowiedzią na pytanie o to, co przywieźć z Chorwacji. Podpowiadamy: za najlepsze są uznawane oliwy z Istrii i Dalmacji. Chorwaci powiedzą, że są najlepsze na świecie. Na pewno warto ich skosztować – są wyjątkowo aromatyczne i dość łagodne.
Pamiętaj! Jeżeli kupujesz oliwy w Chorwacji, najlepiej wybierz się do małych, lokalnych sklepików. Szukaj oliwy z opisem „ekstra vergine” i wyraźnym oznaczeniem pochodzenia (np. Istra, Dalmacija). Dzięki temu zyskasz pewność, że jako pamiątkę przywieziesz autentyczny produkt regionalny.
Suszone figi
Figi z Chorwacji to prawdziwa poezja smaku i przekąska, którą często raczą się mieszkańcy tego kraju. Najlepiej kupić je w suszonej wersji – najczęściej pochodzą z Dalmacji, a w szczególności z Doliny Neretwy. Tu ciągle praktykuje się tradycyjne metody uprawy i suszenia, które gwarantują wyjątkowy aromat.
Warto wiedzieć! Z fig suszonych, migdałów oraz rakiji powstaje smokvjenak – tradycyjny deser, który również można kupić jako nietuzinkową pamiątkę z Chorwacji.
Co przywieźć z Chorwacji? Rękodzieło!
Kolejną grupę ciekawych pamiątek z Chorwacji stanowią wyroby rękodzielnicze. Tych również nie brakuje, a wiele z nich to naprawdę wyjątkowe akcesoria i dekoracje.
Koronki z wyspy Pag
Koronki z wyspy Pag (paška čipka) zostały wpisane na Światową Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO! Delikatne, ręcznie wykonywane, z niesamowitymi wzorami – są naprawdę piękne. Tradycja ich wyrobu sięga XV wieku i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Najlepiej kupić je w miejscu pochodzenia – powstają z nich np. obrusy czy serwetki.
Uwaga! Prawdziwe koronki z Pag, wykonywane metodami rękodzielniczymi, są kosztowne. Jeżeli trafisz na niedrogie wyroby tego typu na straganach w miejscach turystycznych – najpewniej nie będą oryginalne.
Krawaty z Chorwacji
Dlaczego krawat to dobra pamiątka z Chorwacji? Ponieważ… to tu narodziła się tradycja ich noszenia przez mężczyzn. Stało się to mniej więcej w XVII wieku. Charakterystycznie wiązane barwne chusty były bardzo typowe dla najemników z tego kraju, którzy służyli w armii francuskiej. I to właśnie za ich sprawą późniejsze krawaty trafiły na dwór francuski i zyskały aprobatę króla Ludwika XIV.
Warto wiedzieć! Legenda głosi, że pierwsze krawaty były chustami, które żony wręczały swoim mężom wyruszającym na wojnę. Miały być symbolem wierności i miłości. Dlatego można powiedzieć, że krawat to bardzo romantyczne akcesorium.
W Chorwacji obchodzi się nawet Światowy Dzień Krawata (18 października). O historii tego akcesorium najwięcej można się dowiedzieć w organizacji Academia Cravatica działającej w Zagrzebiu.
Ciekawą pamiątką z Chorwacji może być więc np. krawat z tradycyjnym lokalnym wzorem szachownicy.
Biżuteria z koralowca
Pierścionek, naszyjnik czy kolczyki z czerwonym koralowcem to kolejny lokalny wyrób chorwacki, który idealnie nadaje się na pamiątkę. Surowiec do jego produkcji jest pozyskiwany przede wszystkim w okolicach Zadaru oraz wyspy Zlarin. Ozdoby z koralem mogą być kosztowne, ale to cenna pamiątka i np. ciekawy prezent dla ukochanej lub dla mamy.
Wyroby z lawendy
Chorwacja słynie z rozległych upraw lawendy. To zioło o wyjątkowym zapachu stanowi też ważny surowiec kosmetyczny. Dlatego będąc w tym kraju bałkańskim, warto kupić np. olejek lawendowy, mydło, woreczek zapachowy z suszem czy kosmetyki wzbogacane o wyciąg z tej rośliny. Najlepiej nabyć je na lokalnych bazarach rękodzielniczych.




