Czym charakteryzuje się chorwacka kuchnia?
Chorwacka kuchnia to mieszanka wpływów różnych kultur. W regionach nadmorskich na talerzach królują ryby, ośmiornice, kalmary, ostrygi, krewetki czy małże. Oprócz owoców morza podczas gotowania na wybrzeżu często sięga się również po oliwki, świeże warzywa i aromatyczne przyprawy — czarny pieprz, ziele angielskie czy tymianek. W trakcie przygotowywania tych typowo śródziemnomorskich składników niekiedy korzysta się z włoskiej tradycji kulinarnej, zwłaszcza na południu kraju.
Nieco inaczej gotuje się w miejscowościach ulokowanych w głębi Chorwacji, gdzie duże znaczenie dla specyfiki kulinariów mieli sąsiedzi oraz… najeźdźcy. Na kubki smakowe mieszkańców kontynentalnej części kraju oddziaływały więc w dużej mierze węgierska i środkowo-europejska kuchnia z zachodu oraz turecka i arabska kuchnia ze wschodu. Te zaś słyną z tłustych, sycących potraw oraz dużej ilości mięsa, zwłaszcza jagnięciny czy baraniny, rzadziej wieprzowiny.
Kolejnym wyróżnikiem Chorwacji są wysokogatunkowe wina, które ze względu na panujący tam klimat, powstają z lokalnych, unikatowych gatunków winorośli. Czerwone czy białe trunki chętnie podaje się tam do wytrawnych posiłków — zarówno w warunkach domowych, jak i w restauracjach.
Warto wspomnieć też o pieczywie. W sklepach najczęściej spotyka się bułki i chleby z jasnej mąki, nieco rzadziej w wariancie żytnim lub razowym. Oprócz tego piekarnie często oferują typowe dla kuchni arabskiej i śródziemnomorskiej burki, czyli wytrawne drożdżówki z mięsnym lub serowym farszem.
Czego warto spróbować podczas pobytu w Chorwacji?
W chorwackich kurortach działają lokale gastronomiczne o zróżnicowanym charakterze. Część barów i knajpek serwuje typowo międzynarodowe dania, a więc znaną i lubianą przez wszystkich pizzę, pożywne burgery czy wszędobylskie kebaby.
Oprócz tego funkcjonują tradycyjne restauracje, w których można spróbować lokalnych przysmaków. Wśród najbardziej polecanych potraw w Chorwacji warto wymienić:
- riba sa žara — po prostu ryba z grilla (makrela bądź dorada), serwowana najczęściej w towarzystwie opiekanych ziemniaków lub frytek i świeżej surówki;
- ćevapčići — mięsne, podłużne kotleciki popularne na Bałkanach, m.in. w Chorwacji, Bośni i Hercegowinie, Serbii czy Czarnogórze; są podawane na różne sposoby, najczęściej z warzywami, pieczywem lub frytkami;
- pašticada — to bardzo aromatyczny, mięsny gulasz z cielęciny lub wołowiny, serwowany z kluseczkami (coś w rodzaju polskich kopytek); ze względu na długi czas przygotowywania jest uznawany za danie świąteczne;
- buzara — danie wywodzące się z Istrii i Dalmacji, bazujące na mulach gotowanych w sosie z pomidorów, białego wina, czosnku, cebuli i oliwy, podawanych z dodatkami (chlebem, ryżem bądź makaronem);
- pljeskavica — smażony lub grillowany kotlet mielony przyrządzany z kilku rodzajów mięsa; choć wywodzi się z kuchni serbskiej, cieszy się dużym zainteresowaniem we wszystkich krajach bałkańskich;
- brudet — kolejna potrawa typowa dla półwyspu Istria i regionu Dalmacji; ma formę gulaszu przyrządzonego z mieszanki cebuli, warzyw, wina, octu i różnych gatunków ryb (ewentualnie wzbogaconych o inne owoce morza, np. małże lub skorupiaki);
- maneštra — gęsta i pożywna zupa przygotowywana w wariancie warzywnym z marchewką, pomidorami, cebulą i ziemniakami oraz w wersji mięsnej z dodatkiem kiełbasy, wołowiny czy kurczaka;
- fuzi — makaron pochodzący z Istrii o charakterystyczny kształcie, powstający po złożeniu i sklejeniu kawałka ciasta o kształcie; jest podawany z różnymi dodatkami, najczęściej z sosem pomidorowym, mięsnym gulaszem lub truflami.
To tylko kilka przykładowych dań kuchni chorwackiej, których możesz spróbować w czasie wakacji w tym śródziemnomorskim kraju. W lokalnych restauracjach znajdziesz je w wielu odsłonach — zarówno tych tradycyjnych, przygotowanych wedle klasycznej receptury, jak i bardziej nowoczesnych, wzbogaconych o niestandardowe dodatki lub podanych w nietypowej formie.
Jakich deserów warto spróbować w Chorwacji?
W kartach chorwackich restauracji warto zwrócić również uwagę na sekcję deserów. Słodkości w tym śródziemnomorskim kraju są naprawdę przepyszne. Podczas pobytu na wakacjach koniecznie spróbuj dań takich jak:
- kremšnita — chorwackie kremówki, popularne zwłaszcza w miejscowościach Zagrzeb i Sambor, złożone z delikatnego, francuskiego ciasta przełożonego kremowym budyniem;
- rožata — pudding, wyglądem zbliżony nieco do panna cotty, ze słodką, karmelową polewą;
- štrukli — ciasto lub ciastka z nadzieniem owocowym bądź serowym, podawane z dodatkami, np. z karmelem, lodami lub posypką cukrową;
- pita od jabuka — tradycyjna szarlotka chorwacka składająca się z kruchego ciasta oraz nadzienia jabłkowego z dodatkiem cynamonu i orzechów;
- fritule — malutkie pączki smażone na głębokim tłuszczu.
Powyższe smakołyki dostaniesz w restauracjach i cukierniach. Z pewnością przypadną one do gustu wszystkim fanom słodkości!
Co dobrego do jedzenia przywieźć z Chorwacji do Polski?
Wiele osób przywozi z podróży „jedzeniowe” pamiątki. Jeśli lubisz tego rodzaju upominki, koniecznie zaopatrz się w Chorwacji w:
- paški sir — słony ser produkowany z sera owczego na wyspie Pag;
- smokva — figowy dżem, którego nie da się kupić w Polsce;
- pršut — aromatyczna, suszona szynka;
- kulen — paprykowa kiełbasa z mięsa wieprzowego;
- maslinovo ulje — oliwa z oliwek;
- tartufi — trufle.
Wymienione produkty możesz np. podarować bliskim jako podarunek lub zachować dla siebie jako pamiątkę z wakacji.